„Lírai tenorhangja fiatalosan csillog, mégis keserű szépséggel és átható bensőségességgel énekel.” – írja a New York Times Christoph Prégardien tenoristáról, aki Bach János-passiójának Evangélistáját énekli a Zeneakadémia Nagytermében április 12-én. A német tenor előadását sokan jellemzik a tökéletes intonáció és sziklaszilárd technikai tudás, mégis hihetetlenül emberi előadás szinte egyedülálló kettősségével.

A Limburg an der Lahnban született énekes kóristafiúként kezdte zenei pályafutását, később a frankfurti konzervatóriumban tanult Martin Gründler és Karlheinz Jarius irányításával, majd Milánóban és Stuttgartban tökéletesítette tudását. Prégardien napjaink egyik legjelentősebb dalénekese, Michael Gees és Andreas Staier zongoristákkal Európa legnagyobb presztízsű koncerttermeinek közönségét kápráztatja el időről időre, többnyire a romantikus dalirodalom gyöngyszemeinek előadásával. Daléneklésének különlegessége azonban nem csupán az előadásmódban rejlik: már a ’90-es évek eleje óta egyfajta historikus felfogás keretében adja elő és rögzíti lemezre Schubert, Mendelssohn, Schumann és Brahms dalciklusait és dalait fortepiano-kísérettel.

Christoph Prégardien
Photo Marco Borggreve

 

Az operaszínpadtól sem maradt ugyan távol – legjelentősebb feladatai közé a Mozart-operák hőseinek (Tamino, Don Ottavio, Titus) és más, lírai tenor hangra komponált szerepek (A sevillai borbély Almavivája vagy a Falstaff Fentonja) megformálása tartozott – mégis elsősorban koncerténekesként szerzett hírnevet magának. Oratóriumrepertoárja a barokk művektől, a klasszikán és romantikán át egészen a 20. századi darabokig terjed, de pályafutása során J. S. Bach János- és Máté-passiója Evangélista-szerepeinek előadásával aratta legnagyobb sikereit. A tenoristák repertoárjának talán legösszetettebb, zeneileg, technikailag és az értelmezési kérdések szempontjából éppúgy rendkívül nehezen megvalósítható szerepei a Bach-passiók Evangélista-szólamai. Prégardien viszont énekesként és karmesterként is számtalanszor előadta már ezeket a műveket (több olyan koncertre is sor került, ahol Christoph Prégardien vezényelt, míg fia, a szintén kiváló tenor, Julian Prégardien énekelte az Evangélistát), így napjainkban aligha létezik avatottabb szakértője a műfajnak. Hangja, intelligens és érzelemgazdag előadásmódja egészen biztosan lenyűgözi majd a Nagyterem közönségét, a Hamar Zsolt vezényelte Ábrahám Consort és az Új Liszt Ferenc Kamarakórus János-passió előadásán.